[pic=659_1296670854.jpg][pic=659_1296670831.jpg]De stilaan lange lijst van erkende Vlaamse traditionele streekproducten krijgt er opnieuw vier producten bij. De Beoordelingscommssie Vlaamse Streekproducten, die drie maal per jaar de erkenningsaanvragen doorneemt, oordeelde tijdens de afgelopen bijeenkomst dat vier aanvragen alle vijf de voorwaarden voor erkenning met brio doorstaan hebben. Het natuurlijk mineraalwater uit de Vlaamse Ardennen, Moese patat, Belgische Elixir en Kempense koffie De Maan mogen voortaan het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE dragen.[b]Strenge erkenningscriteria[/b]Het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE wordt niet licht uitgereikt. De Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten bestudeert elke erkenningsdossier minutieus en streng. Enkel indien aan alle vijf de erkenningscriteria wordt voldaan, is een erkenning als Vlaams traditioneel streekproduct mogelijk.[b]De vijf criteria zijn de volgende:[/b]1. Gemaakt met eigen grondstoffen en/of grondstoffen die als streekeigen worden beschouwd.2. Algemeen aanvaard als een traditioneel streekeigen product.3. Naar ambachtelijke wijze vervaardigd volgens de streektradities.4. Streekproduct en bereidingsstreek moeten overeenkomen zowel in de be- en verwerking van het eindproduct als in de omschrijving van de streek.5. Langdurige of historische bekendheid als streekspecialiteit.[b]Kempense koffie De Maan[/b]Bij Huis Manendonckx brandt men al vier generaties lang en op dezelfde plek in Geel Kempense koffie. Slechts één mengeling, van het huis, met zeven soorten Arabica-koffiebonen, wordt trapsgewijs gebrand in een cilindertrommel uit 1933. Het langzame branden tot een maximum van 230°C zorgt voor een ‘mild’ gebrande koffie. Er wordt wekelijks gebrand in de Schoolsteeg, de pakjes Kempense koffie zijn dan ook nooit ouder dan 14 dagen. De typische verpakking uit de jaren ’20 verraadt de lange traditie! Meer info vind je op de websites www.lekkergeel.be en www.het-wijnhuis.be.[b]Groepsbezoek aan de ambachtelijke koffiebranderij mogelijk[/b]In het aanbod van rondleidingen van Toerisme Geel is een groepsbezoek aan de ambachtelijke koffiebranderij onder leiding van een ervaren gids opgenomen. Dit bezoek wordt gecombineerd met een tocht langs het netwerk van ‘paddekens’ en steegjes die verscholen liggen achter hagen en muurtjes in het Geelse stadscentrum. Plezier gegarandeerd tijdens deze twee uur durende rondleiding. Voor meer info over een bezoek aan de branderij neem je contact op met Toerisme Geel, 014 56 63 80, toerisme@geel.be.